Onderzoek

Wolvin liep drie weken door oostelijk Nederland

Foto iStock

Zonder veel commotie te veroorzaken heeft opnieuw een wolf delen van Nederland doorkruist. In de periode rond de jaarwisseling heeft een wolvin afkomstig uit Duitsland rondgelopen in grote delen van oostelijk Nederland. Omdat het dier vlak na geboorte van een halsband met zender is voorzien, konden onderzoekers van de Wageningse universiteit haar route volgen. Zo doen ze onderzoek naar gedrag en eetgewoonten van het dier. Mogelijk heeft de wolf in Nederland schapen gedood. Op 18 december stak ze de Duitse grens over nabij Ommen in Overijssel. In de drie weken daarna liep ze ook door Drenthe, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Op 3 januari stak ze nabij Budel-Dorplein, in de Brabantse gemeente Cranendonck, de grens over. Daardoor kwam voor het eerst in ruim honderd jaar weer een wolf in Vlaanderen. (NRC)