AfghanistanOnderzoek naar geweldsincident Marco Kroon 2007

Defensie

Marco Kroon
Marco Kroon Foto ANP

Het OM doet onderzoek naar een geweldsincident met Marco Kroon in Afghanistan in 2007. „Ik heb als commandant van mijn eenheid een vijand moeten uitschakelen die een ernstig gevaar vormde voor de operatie en (...) voor het leven van mijn mannen en mijzelf”, zo maakte Kroon woensdag in een verklaring bekend. Het incident vond plaats bij een geheime militaire operatie, aldus Kroons advocaat Geert-Jan Knoops. Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, meldde het incident pas in 2017 bij Defensie. Dat verzamelde op verzoek van het OM meer feiten over de operatie. Volgens Defensie is het ongebruikelijk incidenten niet direct na een operatie te melden. Kroon zegt dat hij vanwege „de grote politieke en militaire gevoeligheid en het hoge afbreukrisico” het incident lange tijd geheim heeft moeten houden. (NRC)