OM onderzoekt actie Kroon Afghanistan

Defensie

Marco Kroon
Marco Kroon Foto ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar een geweldsincident van Marco Kroon in Afghanistan in 2007. Het incident zou zijn voorgevallen tijdens een geheime militaire operatie, aldus Kroons advocaat Geert-Jan Knoops.

Kroon, die sinds 2009 drager van de Militaire Willems-Orde is, heeft het incident vorig jaar bij Defensie gemeld. Die melding werd vorige week door Defensie overgedragen aan het OM, dat nu een onderzoek heeft ingesteld.

Het ministerie van Defensie zegt echter in 2017 door het OM op de hoogte te zijn gebracht over een geweldsincident tien jaar eerder in Afghanistan waarbij Kroon betrokken was. Vervolgens zijn op verzoek van het OM door Defensie feiten en gegevens verzameld over de operatie. Deze informatie is vrijdag naar het OM gegaan, die hier verder onderzoek naar doet. Volgens Defensie is het ongebruikelijk dat militairen incidenten niet direct na een operatie melden. Normaliter gebeurt dat tijdens de nabespreking. In een verklaring zegt Kroon dat hij vanwege "de grote politieke en militaire gevoeligheid en het hoge afbreukrisico" het incident lange tijd geheim heeft moeten houden. "Ik wilde en kon de operatie niet in gevaar brengen." Hij ziet de uitkomst van het onderzoek van het OM met vertrouwen tegemoet. “Omdat ik naar eer en geweten heb gehandeld.”

    • Bas Tooms