‘Oh Happy Day’

Gospelproducer Edwin Hawkins (74) overleden

De Amerikaanse gospelproducer Edwin Hawkins is maandag op 74-jarige leeftijd in zijn woonplaats Pleasanton in Californië overleden. Hawkins was een van de belangrijke producers van de gospelmuziek en had als koorleider in 1969 een grote hit met het nummer ‘Oh Happy Day’. Hij leed aan alvleesklierkanker.

Hawkins schreef en produceerde gospelmuziek, muziek met religieuze teksten die vooral in de kerk te horen was. Na het succes van ‘Oh Happy Day’, dat in Nederland twee weken op nummer 1 stond, zongen de Edwin Hawkins Singers een jaar later als achtergrondkoor in de hit ‘Lay Down (Candles in the Rain)’ van Melanie. Ook dat nummer voerde in 1970 twee weken de hitlijst aan in Nederland.

Hawkins, geboren in Oakland, zong als kind al in kerkkoren. Hij werd vanaf zijn twintigste koorleider en toetsenist, het Northern California State jeugdkoor richtte hij mede op. Hun eerste album kwam uit in 1968 en was bestemd voor lokaal publiek. Maar radiostations maakten van de nummers, ‘Oh Happy Day’ een miljoenenhit.

In 1970 wonnen de Edwin Hawkins Singers een Grammy voor beste gospeluitvoering met ‘Oh Happy Day’. Beatle George Harrison noemde het nummer als inspiratie voor zijn hit ‘My Sweet Lord’.