Korea’s onder verenigde vlag bij opening Winterspelen

Het besluit om 230 supporters te sturen viel na een derde gesprek tussen de twee landen in een week tijd.

Foto AFP / Ed Jones

Bij de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang volgende maand wordt de “Koreaanse verenigingsvlag” gehesen. De Zuid- en Noord-Koreaanse teams zullen tijdens de ceremonie naast elkaar staan. Dit liet Seoul woensdag weten na een ontmoeting met Noord-Koreaanse functionarissen in het grensgebied tussen de twee landen.

De onofficiële vlag zal gehesen worden in plaats van de nationale versies van Zuid-Korea en Noord-Korea. Tijdens de Olympische Zomerspelen van 2000, 2004 en de Winterspelen van 2006 is de vlag ook gebruikt. Op het witte dundoek is een lichtblauw herenigd Koreaans schiereiland afgebeeld.

De twee Korea’s spraken ook over deelname van Noord-Koreaanse ijshockeysters in het team van hun zuiderburen. De landen bespreken deze optie komende zaterdag met het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De verwachting is dat het IOC hier zijn zegen aan geeft.

Noord-Koreaanse delegatie

Ook is besloten dat de Noord-Koreaanse regering 230 cheerleaders naar de Olympische Winterspelen in buurland Zuid-Korea stuurt. De ‘juichploeg’ wordt vergezeld door andere Noord-Koreaanse hoge functionarissen, journalisten en een taekwondo-team dat demonstratieshows gaat opvoeren. Ook stuurt Noord-Korea een aantal sporters mee die de Spelen vanaf de tribune gaan meemaken.

In totaal telt de Noord-Koreaanse delegatie zo’n vijfhonderd mensen.
De ontmoeting tussen de twee landen is de derde in een week tijd. Maandag werd het besluit genomen om 140 Noord-Koreaanse artiesten op te laten treden bij de openingsceremonie van de Winterspelen.

Niet iedereen is blij met de keuze om de verenigingsvlag te gebruiken. Sommige Zuid-Koreanen balen dat op de Spelen in hun eigen land nu de eigen landsvlag zal ontbreken bij de openingsceremonie. Een Zuid-Koreaan schreef op Twitter dat hij het ongepast vond om een gezamenlijke vlag te voeren met een land dat in 2010 nog een Zuid-Koreaans marineschip doormidden schoot, waarbij 46 opvarenden het leven lieten:

Geen deelname NK-sporters

Tot nu toe heeft Noord-Korea geen sporters die het land vertegenwoordigen bij de Winterspelen in februari. Twee kunstschaatsers hadden zich wel gekwalificeerd, maar het Noord-Koreaanse Olympisch Comité miste een deadline om de deelname te bevestigen. Eerder liet het IOC, dat bevoegd is de schaatsers een wildcard te geven, weten dat de deur nog open staat voor Noord-Koreaanse sporters.

In totaal heeft Noord-Korea twee medailles gewonnen op de Winterspelen. Het land is op de Zomerspelen succesvoller met 56 medailles. In 1988 werden de Zomerspelen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul nog geboycot door Pyongyang.

Eerste ontmoetingen na twee jaar

De reeks ontmoetingen komt na een tweejarige periode waarin functionarissen van beide landen niet persoonlijk met elkaar praatten. Over de nucleaire spanningen tussen de twee landen is niet gesproken.

Correctie: in het oorspronkelijke bericht stond dat de hele Noord-Koreaanse delegatie bestaat uit 230 mensen. Dat is bijgesteld naar ongeveer 500.