Medewerkers Alescon alsnog in vaste dienst

De sociale werkplaats, waar PvdA-Kamerlid William Moorlag directeur was, had via een schijnconstructie mensen in dienst genomen. Moorlag kwam door de kwestie zwaar onder vuur te liggen.

Foto Lex van Lieshout/ANP

De driehonderd medewerkers van de sociale werkplaats Alescon, die volgens vakbond FNV via een schijnconstructie aan de slag waren, komen met terugwerkende kracht alsnog in vaste dienst van het bedrijf. Dat zijn de Drentse werkplaats en vakbond FNV overeengekomen.

De extra kosten voor Alescon om 532 medewerkers te compenseren bedragen 900.000 euro. Zij krijgen compensatie voor het mislopen van zaken als een eindejaarsuitkering, ziektegeld en het seniorenverlof.

Daarnaast kost de nieuwe constructie, waarbij driehonderd medewerkers per 1 januari in vaste dienst zijn gekomen, het bedrijf op jaarbasis 400.000 euro extra. Volgens Alescon komt dat bedrag voor rekening van de zes gemeenten waarvoor het sociale werkbedrijf actief is.

Uitzendbureau

Alescon richtte een eigen uitzendbureau op en bracht daarin zijn werknemers onder. Zo hoefde Alescon hen niet in vaste dienst te nemen, met alle rechten van dien. Maar zo’n ‘schijnconstructie’ is niet in de haak, oordeelde de rechter in december.

PvdA-Kamerlid William Moorlag was toentertijd de directeur van het bedrijf. Het werd vervolgens een pijnlijke kwestie voor de PvdA, omdat de sociaaldemocraten juist een groot punt maken van de strijd tegen schijnconstructies. Een hoger beroep, aangekondigd door Alescon, is met deze overeenkomst van de baan.

Lees ook: Zaak-Moorlag beschadigt hele PvdA

Moorlag erkende dat werknemers bij nader inzien zijn benadeeld. Hij wilde zo veel mogelijk mensen aan werk helpen. Doordat uitzendkrachten goedkoper zijn kon Alescon meer mensen aannemen. De wachtlijst voor de sociale werkplaats was indertijd erg lang.

Moorlag onder vuur

De PvdA’er kwam door de kwestie onder vuur te liggen. Een PvdA-commissie kwam na onderzoek tot de conclusie dat hij namens de partij zijn werk als parlementariër “geloofwaardig” kon voortzetten.

In totaal zijn zo’n 1.900 medewerkers met een Wet sociale werkvoorziening-indicatie werkzaam voor Alescon. Die indicatie houdt in dat er sprake is van een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap waardoor niet onder normale omstandigheden kan worden gewerkt.