Kosovo

Politicus van Servische minderheid vermoord

De Servisch-Kosovaarse politicus Oliver Ivanovic is dinsdagochtend doodgeschoten in Mitrovica in Kosovo. Hij werd door onbekenden vanuit een auto beschoten bij zijn partijkantoor. Het motief is nog onduidelijk.

Als reactie op de moord is de Servische delegatie weggelopen bij de gesprekken met Kosovaarse leiders, die worden geleid door de EU en die zijn bedoeld om de relatie tussen beide landen te normaliseren.

Ivanovic, een van de weinige Servische politici die Albanees sprak, gold als een gematigde vertegenwoordiger van de Servische minderheid in Kosovo, dat zich in 2008 onafhankelijk verklaarde van Servië. Belgrado en de Servische minderheid in Kosovo hebben die onafhankelijkheid niet erkend.

Ivanovic was de leider van de lokale sociaal-democratische partij SDP in Mitrovica, waar ongeveer 13.000 etnische Serviërs en 72.000 Albanezen wonen. Van 1999 tot 2001 vertegenwoordigde hij de etnische Serviërs in Kosovo in de Servische Nationale Raad van Noord-Kosovo en Metohija.

Ivanovic werd in 2016 veroordeeld tot negen jaar cel voor oorlogsmisdaden tijdens de Kosovo-oorlog (1998-1999) als leider van een paramilitaire politie-eenheid. Volgens hem was die veroordeling politiek gemotiveerd. Een hogere rechtbank gelastte in 2017 dat de rechtszaak over moet. (AFP, AP)