Donderdag code oranje voor ‘zeer zware’ storm

Windsnelheden kunnen oplopen tot 120 km/u. KLM heeft uit voorzorg 110 Europese retourvluchten geannuleerd.

Foto Remko de Waal/ANP

Het KNMI heeft voor donderdagmiddag code oranje afgekondigd vanwege een verwachte storm. Windsnelheden kunnen op sommige plaatsen oplopen tot 120 kilometer per uur, zegt het weerinstituut woensdag. De waarschuwing geldt voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en Overijssel. Luchtvaartmaatschappij KLM heeft uit voorzorg 110 retourvluchten geschrapt die op donderdag gepland stonden.

Twitter avatar KNMI KNMI Donderdag code oranje voor zeer zware #windstoten voor het zuidwesten, westen, midden en… https://t.co/dpPyZhecVg

De westerstorm dient zich donderdagmorgen aan. Het hele land kan dan volgens het KNMI te maken krijgen met windstoten van tussen de 80 en 100 km/u (windkracht 9/10). Rond het middaguur komen er in het zuidwesten, westen, midden en oosten zelfs windvlagen voor met snelheden van boven de 100 km/u, oftewel windkracht 11. Het KNMI verwacht dat het grootste leed in de tweede helft van de donderdagmiddag geleden is. Dan neemt de wind sterk in kracht af.

Bij windsnelheden boven de 100 km/h spreekt het KNMI van een “zeer zware storm”. Bomen kunnen omwaaien, takken kunnen losraken en dakpannen kunnen van huizen worden geblazen.

Spoorvervoerder NS heeft zijn dienstregeling voor donderdag alvast aangepast. Treinen rijden nog maar maximaal één keer per half uur. “Hierdoor ontstaat er meer ruimte om eventuele problemen op het spoor, zoals omgewaaide bomen of voorwerpen die door wind in de bovenleiding waaien, te verhelpen”, aldus het bedrijf. Op de hsl tussen Rotterdam en Breda rijden geen treinen. Rijkswaterstaat houdt rekening met een drukke ochtendspits op de weg.

KLM annuleert 110 retourvluchten

Luchtvaartmaatschappij KLM annuleert donderdag uit voorzorg 110 Europese retourvluchten. Ook worden er vertragingen verwacht. KLM gaat passagiers informeren. Hun vluchten worden omgeboekt.

KLM verwacht dat er donderdag beperkte start- en landingsbaancapaciteit is op Schiphol. Ook is er door de harde wind tussen 10.00 en 12.00 uur op Schiphol waarschijnlijk geen afhandeling van vluchten op de grond mogelijk. Intercontinentale vluchten worden waar mogelijk buiten deze tijden bediend.

Twitter avatar Schiphol Schiphol Tomorrow we expect a strong westerly wind, causing delays and cancellations. Are you flying to/from Schiphol Airpor… https://t.co/7Tmylm2BMk

Schiphol adviseert reizigers de site en app van de luchthaven in de gaten te houden en de reisinformatie van de betreffende luchtvaartmaatschappij.

Spoorbeheerder ProRail zegt zich voor te bereiden op de storm en samen met andere spoorpartijen de afweging te maken welke maatregelen noodzakelijk zijn voor “een betrouwbare en veilige treindienst”.