HighTech

Recordwinst en recordomzet voor chipmachinemaker ASML

Chipmachinefabrikant ASML heeft in 2017 meer winst en omzet geboekt dan ooit in de 34-jarige geschiedenis. Het bedrijf uit het Brabantse Veldhoven boekte een nettowinst van 2,1 miljard euro, tegen 1,5 miljard euro een jaar eerder. De omzet steeg met eenderde naar ruim 9 miljard euro.

ASML, ooit onderdeel van Philips, bouwt geavanceerde machines waarmee chips worden gemaakt. Bij ASML werken meer dan 19.000 mensen. Vorig jaar verkocht het 174 nieuwe chipmachines aan chipmakers zoals Intel. ASML profiteert van de toegenomen vraag naar chips, bijvoorbeeld voor telefoons, tablets maar ook voor datacenters of zelfstandig rijdende auto’s.

Het Veldhovense concern is met afstand wereldmarktleider, goed voor een marktaandeel van meer dan 80 procent. Die sterke positie verklaart deels de winstgroei van ASML. De winstgroei is niet alleen absoluut maar groeit ook in verhouding tot de totale inkomsten. De nettowinst als percentage van de omzet steeg sinds 2013 met 20 procent.

ASML geldt als vlaggenschip van Brainport Eindhoven, het economische kerngebied waar kennis-intensieve maakindustrie geconcentreerd is. In 2017 gaf ASML bijna 1,3 miljard euro uit aan onderzoek en ontwikkeling.

Het concern maakt inmiddels zo veel winst dat het woensdag aankondigde het dividend voor de aandeelhouders te verhogen (met 17 procent naar 1,40 euro dividend per aandeel). Daarnaast gaat ASML voor maximaal 2,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen, een maatregel die beleggers prettig vinden omdat daardoor de koers stijgt.

Aandeelhouders reageerden woensdagochtend bijzonder content. De koers van ASML steeg met ruim 8 procent. Qua totale beurswaarde (69,7 miljard euro) heeft ASML inmiddels de derde plaats bereikt van meest waardevolle Nederlandse beursgenoteerde bedrijven, achter Shell en Unilever. Het is ING en Heineken voorbij. Philips en Philips Lighting hebben bij elkaar opgeteld een beurswaarde van de helft van ASML.

Nieuwe bestuurder

Naast jaarcijfers maakte ASML woensdag ook de komst van een nieuwe financiële topman bekend. Per 1 juni treed Roger Dassen aan, voormalig bestuursvoorzitter van accountantsbureau Deloitte Nederland. Hij volgt na vier jaar financieel directeur Wolfgang Nickl op. Nickl treedt in dienst bij het Duitse farmacieconcern Bayer.