Goudhandel

Kamerlid Van Raak pleit voor onderzoek naar goudsmokkel ABC-eilanden

Er moet een diepgaand onderzoek komen naar de goudhandel op Curaçao en Aruba. Daar pleit SP-Kamerlid Ronald van Raak voor in schriftelijke Kamervragen aan Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Van Raak wil opheldering naar aanleiding van het onderzoek Digging into the Mining Arc, van de Nederlandse criminoloog en milieudeskundige Bram Ebus. Volgens dit onderzoek worden er maandelijks duizenden kilo’s goud vanuit Venezuela naar de ABC-eilanden gesmokkeld.

Eerder deze maand besloot de Venezolaanse president Nicolás Maduro de grenzen dicht te gooien tussen Venezuela en de ABC-eilanden om illegale smokkel tegen te gaan.

Dat er vanuit Curaçao veel goud de internationale markt bereikt, blijkt ook uit exportcijfers van onderzoeksbureau The Observatory of Economic Complexity (OEC). In 2015 zou er voor 440 miljoen euro aan goud zijn geëxporteerd. De Centrale Bank van Curaçao bevestigt in de media dat deze cijfers kloppen. Over goud import wordt echter niets vermeld in het dataoverzicht en Curaçao produceert zelf geen goud. Volgens de Centrale Bank komt het goud via de vrijhandelszone het eiland binnen en gaat direct door naar andere landen. Hoe deze lijnen exact lopen, moet zo snel mogelijk duidelijk worden vindt Van Raak.

Volgens de Curaçaose minister van Financiën Kenneth Gijsbertha kan er niet gesproken worden van illegale ‘goudsmokkel’ omdat de douane van Curaçao alles volgens de regels afhandelt. „Wij hebben niets met smokkel van goud of diamanten te maken en dat hebben we de Venezolanen inmiddels ook duidelijk gemaakt”, verklaarde hij tegenover de Curaçaose nieuwssite Caribisch Netwerk. De spanningen tussen Venezuela en de ABC-eilanden zijn volgens de minister inmiddels uit de lucht, maar van een officiële opheffing van de blokkade is nog geen sprake.