EU-ombudsman: ECB-topman Draghi moet bankiersclub G30 verlaten

Het lidmaatschap van Mario Draghi bij de besloten G30 zou tegenstrijdig zijn met het transparantiebeleid van de ECB.

Emily O'Reilly
Emily O'Reilly Foto EPA/Laurent Dubrulle.

De Europese Ombudsman Emily O’Reilly adviseert het hoofd van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, om uit de financiële denktank Groep van Dertig (G30) te stappen. Zijn lidmaatschap zou twijfel kunnen zaaien over de onafhankelijkheid van de ECB.

Ook adviseert de ombudsman toekomstige directeuren van de ECB geen lid te worden van de G30. De raad van de ombudsman is niet bindend.

Besloten club

In de G30 overleggen commerciële bankiers, hoofden van centrale banken en academici achter gesloten deuren. Voorzitter is Jacob Frenkel, topman van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan Chase. Volgens de ombudsman is het belangrijk dat de ECB als toezichthouder van de financiële markt de schijn van belangenverstrengeling tegengaat.

“Natuurlijk mag de ECB met de G30 communiceren om haar beleid te verbeteren, net zoals ze dat met andere belanghebbenden doet. Deze communicatie moet dan wel zo transparant mogelijk zijn en niet gebaseerd op lidmaatschap. Hechte relaties met belanghebbenden ondermijnen de positieve stappen die de ECB zette richting meer transparantie.”

De ECB heeft de afgelopen jaren maatregelen genomen om haar transparantie te vergroten. Zo richtte de bank in 2014 een intern ethisch comité op en publiceert het sinds 2015 de notulen van haar vergaderingen.

Deze en andere maatregelen zijn niet genoeg, schreef Transparency International (TI) vorig jaar in een onderzoeksrapport. De anti-corruptie organisatie wil dat de ECB meedoet aan het openbare EU-lobby register. Hierin staan afspraken van lobbyisten met EU-instellingen. Ook wil TI dat er een “afkoelperiode” komt van twee jaar voor oud-ECB’ers die in de financiële sector willen werken.