Birmese politie doodt zeven mensen bij herdenkingsbijeenkomst

Het incident vond plaats in de deelstaat Rakhine, waar het al lange tijd onrustig is door geweld tegen de Rohingya.

De politie schoot eerst met rubberen kogels op de menigte
De politie schoot eerst met rubberen kogels op de menigte Foto Myo Min Soe/AFP

De Birmese politie heeft dinsdag zeven mensen doodgeschoten toen een herdenkingsbijeenkomst in deelstaat Rakhine uit de hand liep, meldt persbureau Reuters. Na de bijeenkomst omringde een menigte van 4.000 mensen een overheidsgebouw, waarna de politie ingreep. Nog twaalf mensen raakten gewond.

De bijeenkomst was een herdenking van de val van het boeddhistische koninkrijk Arakan, dat in 1784 werd ingelijfd door Birma en nu Rakhine heet. De demonstranten maken deel uit van de bevolkingsgroep Rakhine, die een sterke band heeft met het voormalig koninkrijk.

“Geen toestemming”

“De politie gebruikte eerst rubberen kogels om de menigte uiteen te drijven”, zegt een minister van de deelstaatregering van Rakhine tegen Reuters. “Uiteindelijk moest de politie wel schieten. Het conflict ontstond toen mensen de wapens van de politie af probeerden te pakken.” Volgens de autoriteiten was er geen toestemming gevraagd voor de bijeenkomst.

De deelstaat Rakhine is ook de plek waar veel Rohingya vandaan komen. Het Birmese leger heeft naar schatting 600.000 Rohingya uit het gebied gejaagd en duizenden doelbewust gedood. Het geweld wordt door de Verenigde Naties beschouwd als etnische zuivering.