Bank

Citigroup schrijft rode cijfers door belastingwet Trump

De Amerikaanse bank Citigroup heeft over het laatste kwartaal van 2017 een enorm verlies van maar liefst 18,3 miljard dollar (15 miljard euro) geboekt. Dat meldde het bedrijf dinsdag. De rode cijfers zijn het gevolg van een eenmalige reeks afboekingen ter waarde van 22 miljard dollar vanwege de belastinghervorming die de regering van president Trump in december doorvoerde.

Hoewel het kwartaalverlies en de eenmalige afschrijving een flinke financiële aderlating zijn voor Citigroup, is de bank ervan overtuigd dat het bedrijf op de lange termijn zal profiteren van de belastingherziening van Trump. Daarin werd de vennootschapsbelasting in de Verenigde Staten verlaagd van 35 naar 21 procent, waardoor bedrijven voortaan fiscaal aanzienlijk minder moeten afdragen.

Dat Citigroup nu eenmalig een miljardenbedrag moet afschrijven, heeft te maken met de verliezen die de bank afgelopen jaren leed. Een bedrijf dat op jaarbasis rode cijfers schrijft, mag tekorten in latere jaren verrekenen met de winst. Die constructie leidt ertoe dat een verlieslijdend bedrijf minder belasting hoeft te betalen.

Verschillende Amerikaanse banken verwachten de komende tijd vanwege dezelfde constructie zo’n eenmalige reeks afschrijvingen te moeten doorvoeren. (NRC)