Verdachte flatbrand Diemen bekent brandstichting

Bij de brand vorig jaar juli kwam een 27-jarige man om het leven en raakten twee anderen zwaargewond.

Onderzoek vorig jaar bij de flat waar de brand plaatsvond.
Onderzoek vorig jaar bij de flat waar de brand plaatsvond. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Gilermo I., een van de verdachten in de rechtszaak van de brand in een studentenflat in Diemen vorig jaar, heeft bekend dat hij een van de daders is die de brand heeft aangestoken. Dat bleek tijdens een voorbereidende zitting bij de rechtbank in Amsterdam, bericht ANP. Bij de brand vorig jaar juli kwam een 27-jarige man om het leven en raakten vier anderen zwaargewond.

De 24-jarige I. bekende dat hij brand stichtte in de woning van zijn 23-jarige zus, medeverdachte Simona I. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft I. gezegd dat hij wel meer wil vertellen, “maar dat de bal eerst bij anderen ligt”. Daarmee doelt de verdachte op zijn zus en op de 26-jarige Rachied V., de andere verdachten in de zaak. I. en V. moeten donderdag voor de rechtbank verschijnen.

De zaak van I.’s zus diende dinsdag, maar ze was niet aanwezig. De zus en V. hebben tot nu toe nog geen verklaring willen afleggen. Het OM vermoedt dat de brand is aangestoken omdat I.’s zus de verzekering wilde oplichten. Ze was zelf in de betreffende nacht niet aanwezig en zou waardevolle spullen in veiligheid hebben gebracht.

De gemeente stelde een onderzoek in omdat de evacuatie niet helemaal vlekkeloos verliep: Extern onderzoek optreden brandweer bij flatbrand Diemen

De brand brak uit in de nacht van 18 op 19 juli in een studentenflat aan de Rode Kruislaan. Het vuur bleef beperkt tot de woning van I.’s zus en de brandweer had het vuur in een uur gedoofd, maar de rook trok door de hele flat doordat een branddeur defect raakte. De hele flat werd daarom vervolgens ontruimd. Maar het slachtoffer, dat op de twaalfde verdieping woonde, werd pas een dag na de brand gevonden. I. was te zien op camerabeelden, die tonen hoe twee mannen de brand stichten op de begane grond van de flat. Hij werd al snel aangehouden.