Uitvinder Madsen aangeklaagd voor moord op Wall

Journalist Kim Wall overleed in augustus op de onderzeeboot van Madsen, die haar lichaam in stukken sneed en in zee gooide.

Uitvinder Peter Madsen is aangeklaagd voor de moord op Kim Wall.
Uitvinder Peter Madsen is aangeklaagd voor de moord op Kim Wall. Foto Bax Lindhardt/EPA

De Deense uitvinder Peter Madsen is aangeklaagd voor de moord op de Zweedse journalist Kim Wall. Zij kwam in augustus 2017 tijdens een vaartocht aan boord van een privéduikboot van Madsen onder verdachte omstandigheden om het leven. De Deense aanklager Jakob Buch-Jepsen zei dinsdag dat de uitvinder Wall heeft gewurgd of haar keel heeft doorgesneden, schrijft AP.

De aanklager noemt de zaak “zeer ongebruikelijk en uiterst schokkend” en wil dat de uitvinder levenslang krijgt. Ook is Madsen aangeklaagd voor aanranding en het onfatsoenlijk behandelen van haar lichaam, dat hij na haar dood in stukken sneed en in zee gooide.

Zelf zei Madsen eerder dat Wall door een ongeluk om het leven was gekomen: een luik zou op haar hoofd zijn gevallen. De politie vond echter geen tekenen van letsel op haar schedel, waardoor deze verklaring werd ontkracht. Wel gaf Madsen toe dat hij haar stoffelijk overschot in de zee had gegooid.

Lees over de dood van Wall: De aangespoelde romp is van journalist Kim Wall

Gezonken onderzeeboot

Wall was als freelancejournalist bezig met een profiel over de uitvinder en ondernemer. Ze werd voor het laatst gezien op 10 augustus aan boord van de onderzeeboot in Kopenhagen voor haar vaartocht met Madsen. Een dag later werd de uitvinder gered uit zijn zinkende onderzeeboot. Hij verklaarde toen dat hij de journalist eerder al had afgezet aan wal. De politie vermoedt dat Madsen zelf het vaartuig tot zinken bracht. Na de berging van het vaartuig werden aan boord bloedsporen van Wall aangetroffen. Ook vond de politie op de computer van Madsen filmpjes waarin vrouwen worden gemarteld en vermoord.

Het proces begint op 8 maart. Een uitspraak volgt naar verwachting op 25 april.

Lees verder over de journaliste: Kim Walls nieuwsgierigheid was grenzeloos

Correctie 16-1-2018: in een eerdere versie van dit artikel stond dat Wall in augustus 2016 om het leven kwam. Dat moet zijn augustus 2017.