Twee doden door explosie in centrum Antwerpen

Gaslek De Antwerpse autoriteiten sluiten uit dat een explosie in het centrum gisteren een terreurdaad was. Gedacht wordt aan een gaslek.

De ravage dinsdag na een explosie maandagavond in Antwerpen.
De ravage dinsdag na een explosie maandagavond in Antwerpen. Foto JONAS ROOSENS/ANP

In het centrum van Antwerpen zijn dinsdagmorgen twee dodelijke slachtoffers aangetroffen onder het puin van een ingestort pand. Ze zijn nog niet geïdentificeerd.

Maandagavond deed zich rond half tien een hevige explosie voor in het gebouw van het Italiaanse restaurant Primavera aan de Paardenmarkt. Zeker zes omliggende gebouwen raakten onbewoonbaar. De brandweer werkte de hele nacht door om slachtoffers onder het puin vandaan te halen. Zeven mensen werden levend bevrijd. In totaal raakten zeker veertien mensen gewond, van wie er vijf ernstig aan toe zijn en één man in levensgevaar verkeert.

De oorzaak van de ontploffing is nog niet bekend, laat een woordvoerder van de Antwerpse brandweer weten. Het gaat in elk geval niet om een terroristische daad, benadrukten de autoriteiten snel na de explosie. Mogelijk zou het om een gasexplosie gaan.

Volgens de brandweer zijn alle vermisten teruggevonden. „We zetten de zoekactie nog wel voort om eventuele andere slachtoffers uit te sluiten. We blijven dus voorzichtig puin ruimen maar hopen daarbij niemand tegen te komen.” De identificatie van de twee slachtoffers zal „nog enige tijd in beslag nemen”.

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) bedankte maandagavond via Twitter de hulpverleners. Dinsdagochtend betuigde hij zijn medeleven aan de familie en naasten van de slachtoffers.

De politie heeft na de explosie een ruime veiligheidszone ingesteld. Bewoners die binnen de zone wonen, konden in de loop van de nacht weer naar huis. Voor de bewoners van de panden die te zwaar beschadigd zijn, werd voor opvang gezorgd.