Thuiskok Jordanese gehaktbal

Dit zijn gehaktballen naar recept van slagerij Louman, die al sinds 1890 op de Goudsbloemstraat in de Amsterdamse Jordaan zit. Hoewel de gehaktballen nooit in het standaard assortiment hebben gezeten, staat de slagerij er in de hele buurt om bekend. De kleine Hollandse garnalen werden oorspronkelijk toegevoegd omdat die goedkoper waren. Nu geeft het een speciale smaak.

Verwarm de oven voor op 120 graden. Meng in een kom het gehakt met zout, zwarte peper en korianderpoeder. Kneed 2-3 minuten tot het gehakt goed gemixt is en een goede binding heeft. Voeg de garnalen, witte peper, het ei en de helft van het paneermeel toe.

Meng stevig door en voeg na 1 minuut de andere helft van het paneermeel toe. Zo onstaan er geen klonten. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep met een ijsschep of lepel ongeveer 11 middelgrote ballen van 70 gram of 32 kleine ballen van 25 gram en spreid ze uit over de bakplaat. Steek een kernthermometer in een van de gehaktballen en bak de ballen 15-20 minuten. De gehaktballen zijn klaar als ze een kerntemperatuur bereikt hebben van 72 graden.