Steun aan Palestijnen door VS meer dan gehalveerd

UNRWA De VS willen de hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen tegen het licht houden. Trump vindt de Palestijnen ook weinig respectvol.

Palestijnen ontvangen voedselhulp in een vluchtelingenkamp.
Palestijnen ontvangen voedselhulp in een vluchtelingenkamp. Foto Khalil Hamra/AP

De VS geven 60 miljoen dollar aan hulp voor de Palestijnen via het UNRWA, de hulporganisatie van de VN voor Palestijnse vluchtelingen. Maar een andere bijdrage van 65 miljoen dollar wordt voorlopig achtergehouden, aldus een Amerikaanse ambtenaar, die anoniem wilde blijven.

Met het achterhouden van de hulp lijkt Washington het dreigement van president Trump uit te voeren dat hij op 2 januari via Twitter uitte. Hij twitterde toen dat hij er genoeg van had om „honderden miljoenen dollars per jaar uit te geven zonder waardering of respect te krijgen”. Hij vervolgde daarop: „Ze willen niet eens onderhandelen over de vrede met Israël, wat allang gebeurd had moeten zijn. En als de Palestijnen niet over vrede willen praten, waarom moeten wij dan enorme bedragen aan ze betalen?”

„Het is niet de bedoeling om iemand te straffen”, aldus Heather Nauert, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken. Het UNRWA is van wezenlijk belang voor de bewoners van de Gazastrook.