Russische vliegtuigen onderschept

Noordzee

Belgische F-16-straaljagers hebben maandag boven de Noordzee bij de Waddeneilanden twee Russische bommenwerpers onderschept. Dat meldt de Belgische luchtmacht op Twitter.

De Russische toestellen vlogen door het deel van het internationale luchtruim dat Nederland en België bewaken, in westelijke richting. De F-16’s hebben de twee bommenwerpers begeleid tot de overdracht aan de Britse luchtmacht. Het ging om twee Toepolev Tu-160’s, een supersonische bommenwerper met een bereik van meer dan 12.000 kilometer.

Volgens de Nederlandse luchtmacht was de vlucht van de Toepolevs in internationaal luchtruim niet illegaal. Alleen zond hun transponder een verkeerd signaal uit, waardoor ze niet te volgen en te identificeren waren. In zo’n geval gaan straaljagers de lucht in om het onbekende toestel te controleren.

Dat er geen Nederlandse F-16’s op de bommenwerpers afgingen, heeft te maken met afspraken met België over de verdediging van het luchtruim van de Benelux. Nederland en België verdelen die taak; sinds begin deze maand rust de verantwoordelijkheid bij de Belgen.