hypotheken

Banken willen risico rentemiddeling afdekken

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) wil dat banken meer kosten in rekening mogen blijven brengen bij rentemiddeling dan alleen de boeterente, omdat de risico’s voor de geldschieters anders niet helemaal worden gedekt. Dit is belangrijk om rentemiddeling betaalbaar te kunnen blijven aanbieden, schrijft de bankenvereniging aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Rentemiddeling is het gespreid betalen van de boeterente bij het voortijdig oversluiten van een hypotheek naar een lager rentepercentage. Dat wordt aangeboden omdat niet iedereen de boeterente, het bedrag dat banken aan rente mislopen in de rentevaste periode door het oversluiten, in één keer kan betalen. Die boeterente wordt bij middeling uitgespreid over de rest van de looptijd van de hypotheek. (ANP)