Gezondheid

Staatssecretaris Blokhuis laat energiedrankjes onderzoeken

Er komt een onderzoek naar energiedrankjes. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, CU) laat weten dat dit onderzoek focust op de effecten van de combinatie van cafeïne en suiker op kinderen en jongeren. Hij wil weten hoe andere landen daarmee omgaan. „En hoe wij daar zelf het best mee om kunnen gaan”, aldus Blokhuis. Mogelijk dat het RIVM en/of de Gezondheidsraad het onderzoek moeten gaan uitvoeren. Maandag waarschuwden kinderartsen dat energiedrankjes niet onschuldig zijn en dat de verkoop ervan aan kinderen onder de achttien jaar verboden moet worden. Volgens de artsen, verenigd in de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), leidt het drinken van de pepdrankjes tot rusteloosheid, moeheid, slaapproblemen en hartritmestoornissen. (ANP)