Europese Commissie

Aanmaning wegens verlate creditcardwet

Nederland en negentien andere EU-landen krijgen een aanmaningsbrief van de Europese Commissie omdat ze een richtlijn die toeslagen op het gebruik van bankpassen en creditcards verbiedt niet tijdig hebben omgezet in nationale wetgeving. De lidstaten moeten hier „urgent” werk van maken, aldus een commissiewoordvoerder. De wetgeving had op 13 januari op orde moeten zijn. De aanmaning is de eerste stap van een procedure die kan leiden tot een zaak voor het Europees Hof van Justitie. Toenmalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei vorig jaar dat Nederland de deadline niet zou halen, maar dat de omzetting waarschijnlijk in juni rond zou zijn. Het verbod op toeslagen op het gebruik van pinpassen en creditcards scheelt Europese consumenten jaarlijks ruim een half miljard euro. (ANP)