Citigroup boekt miljardenverlies over vierde kwartaal

Het verlies is het gevolg van een eenmalige reeks afboekingen vanwege de belastinghervorming van Trump. Op de lange termijn denkt de bank juist van de herziening te profiteren.

Foto Don Emmert / AFP

De Amerikaanse bank Citigroup heeft over het laatste kwartaal van 2017 een enorm verlies van maar liefst 18,3 miljard dollar (15 miljard euro) geboekt. Dat meldt het bedrijf dinsdag. De rode cijfers zijn het gevolg van een eenmalige reeks afboekingen ter waarde van 22 miljard dollar vanwege de belastinghervorming die de regering van president Trump in december doorvoerde.

Twitter avatar Citi Citi Citi CEO Corbat on Q4 2017 performance.
Read the full report here: https://t.co/S95aIIXwN7 https://t.co/kYc1PvJg2a

Hoewel het kwartaalverlies en de eenmalige afschrijving een flinke financiële aderlating zijn voor Citigroup is de bank ervan overtuigd dat het bedrijf op de lange termijn zal profiteren van de belastingherziening van Trump. Daarin werd de vennootschapsbelasting in de Verenigde Staten verlaagd van 35 naar 21 procent, waardoor bedrijven voortaan fiscaal aanzienlijk minder moeten afdragen.

Eenmalige afschrijvingen

Dat Citigroup nu eenmalig een miljardenbedrag moet afschrijven, heeft te maken met de verliezen die de bank afgelopen jaren leed. Een bedrijf dat op jaarbasis rode cijfers schrijft mag tekorten in latere jaren verrekenen met de winst. Die constructie leidt ertoe dat een verlieslijdend bedrijf minder belasting hoeft te betalen.

Lees ook: Trump doet bedrijven eerst pijn

Het verlies van Citigroup stond daardoor dus als bezit in de boeken. Door de belastingverlaging van Trump werd deze post echter minder waard. In zo’n geval moet het verschil worden afgeschreven, waardoor de bank dus eenmalig met 22 miljard aan afboekingen te kampen kreeg. Meerdere Amerikaanse banken verwachten de komende tijd vanwege dezelfde constructie zo’n eenmalige reeks afschrijvingen te moeten doorvoeren.

Verwachtingen overtroffen

Zonder de omvangrijke afschrijving zou de kwartaalwinst van de bank juist met 4 procent zijn gestegen naar 3,7 miljard dollar. Die resultaten overtreffen de verwachtingen van analisten ruimschoots. Na het nieuws schoot het aandeel van Citigroup met 3 procent omhoog. De bank boekte afgelopen jaren juist verliezen door de economische crisis en door boetes en schikkingen die het bedrijf moest betalen.

Citigroup verwacht dat de belastingherziening het concern de komende jaren meer winst zal opleveren. Dit vertrouwen vertaalde de bank dinsdag naar een belofte om de komende drie jaar minstens 49 miljard euro uit te keren aan aandeelhouders.

Op jaarbasis leed Citigroup een nettoverlies van 6,2 miljard dollar. Dat zou zonder de afschrijving een winst van 15,8 miljard zijn geweest, een plus van 6 procent. Mochten de positieve verwachtingen van de bank niet uitkomen, slinkt hiermee de kapitaalbuffer om eventuele verdere klappen mee op te vangen.