Brieven

Brieven NRC Handelsblad 16/1/2018

Studentencorpora

Homo homini lupus

Voor briefschrijver Overmars wegen de spaarzame excessen van ‘ontgroeningsrituelen’ bij studentenverenigingen niet op tegen de verrijking die studentenverenigingen bieden (Brieven, 13/1). Bovendien, je gaat er vriendschappen aan voor het leven. Zo gaat Overmars binnenkort weer enkele dagen op pad met zijn clubgenoten. Spaarzame excessen; twee doden en enkele gewonden in vijf decennia. Dat is wat niet meer binnenskamers kon blijven. Spaarzaam of niet, ik hoop mijn zonen levend en ongeschonden terug te zien na hun kennismakingstijd. Ik hoop dat tegen die tijd het misverstand de wereld uit is dat voor het opbouwen van een band, vernedering door psychisch of fysiek geweld, noodzakelijk is. Mijn studentenvereniging kon ons vormen zonder vernedering. „Van kleineren is nog nooit iemand groot geworden”, leerden ouderejaars. Geschiedenis en wetenschap leren ons: ‘homo homini lupus’. Dus waarom een gelegenheid creëren waarin die wolf makkelijk de kop op kan steken? Ik wens de heer Overmars een heel fijn weerzien met zijn clubgenoten. Ik hoop dat het ook gezellig kan worden zonder excessen!

Slavernijverleden

Handhaaf beelden

In zijn artikel Vasthouden aan koloniale nostalgie helpt niemand verder (12/1) stelt Karwan Fatah-Black dat straatnamen en standbeelden van zeventiende-eeuwse helden gemakkelijk kunnen worden verwijderd omdat zij a-historische verwijzingen naar de Gouden Eeuw zouden zijn uit de negentiende en twintigste eeuw. De verering van zeehelden uit de Gouden Eeuw zou pas in het midden van de negentiende eeuw ‘plotseling’ op gang zijn gekomen. Het zou iedere historicus toch bekend moeten zijn dat deze zeehelden al in hun eigen tijd werden vereerd door middel van grote aantallen portretten aan de muur, gedichten die hun heldendaden bezongen en boeken over hun verrichtingen. Die verering is in de eeuwen daarna nooit weggeweest. Dat het tot de negentiende eeuw duurde voordat zij met straatnamen en standbeelden werden herdacht, komt doordat er in voorgaande eeuwen nog geen traditie bestond om straten naar dit soort helden te vernoemen noch om beelden in de open ruimte voor hen op te richten. Om zichtbaar te laten dat die traditie in de negentiende eeuw is ontstaan is het juist van groot belang deze straatnamen en standbeelden te handhaven.

‘Zettingsbevinkjes’

Slapeloze nachten

In de brievenrubriek stelt Klaas Maas (‘Zettingsbevinkjes’ zijn normaal neveneffect, 12/1) op tendentieuze wijze dat het effect van een beving van magnitude 3,4 in het Groninger gasveld (met bevingshaarden op 2 à 3 kilometer diepte) vergelijkbaar is met dat van tectonische bevingen van deze magnitude in Italië of Griekenland (met in het algemeen een oorsprong op veel grotere diepte). Het gaat om het effect op maaiveldniveau, waar de gebouwen staan.

De relatief geringe diepte van het epicentrum in Groningen verklaart een groot deel van het verschil in schade met Italië. Dit is ook de reden dat men in plaats van de magnitudeschaal beter de intensiteitsschaal, die een maat geeft voor het effect op de grond, kan gebruiken. Dan wordt ook onmiddellijk duidelijk waarom de Italianen bij magnitude 3,4 rustig gaan slapen (intensiteit III), maar de Groningers vele slapeloze nachten kennen (tot intensiteit VIII).


Stichting Gasalarm2

Correcties/aanvullingen

Shithole countries

In Trump: waarom migranten uit ‘shithole countries’ halen (12/1, p. 6) wordt de suggestie gewekt dat Haïti in Afrika ligt. Het is een eilandstaat in de Caraïbische Zee.

WK veldrijden

In de column van Hugo Camps (13/1, p. E30) stond dat het WK veldrijden in Hoogerheide wordt gehouden. Dat is onjuist. Het WK wordt in Valkenburg gehouden.

Lijsttrekker NIDA

In het artikel De instituties zijn links, vandaar dat de kritiek nu vooral van rechts komt (NRC Weekend, 13/1, p. 15) wordt de Haagse NIDA-lijsttrekker Celim Yilmas genoemd. Hij heet Cemil Yilmaz.

    • Pieter Barnhoorn
    • Wouter Hubers
    • Ronald Prud’homme van Reine