Recensie

Recensie Film

Anoniem blijven in Trastevere

Documentaire Via een zoektocht naar een onbekend jongetje op een klassenfoto van Sergio Leone en Ennio Morricone portretteert Denise Janzée het alledaagse leven in de Romeinse wijk Trastevere.

Het onbekende jongetje op een klassenfoto van Sergio Leone en Ennio Morricone.
Het onbekende jongetje op een klassenfoto van Sergio Leone en Ennio Morricone.

In een Romeins restaurant hangt een klassenfoto uit 1937 waarop Sergio Leone en Ennio Morricone staan. Beiden werden later beroemd als respectievelijk regisseur en filmcomponist. Maar wie is Grisanti, het jongetje dat tussen hen inzit? In de documentaire My Name is Nobody, vernoemd naar een spaghettiwestern waarvoor Leone het scenario en Morricone de muziek schreef, gaat Denise Janzée in de wijk Trastevere op zoek naar Grisanti. Of heet hij eigenlijk Crisanti? En werd hij nou advocaat of ingenieur?

De wat oudere mensen aan wie ze het vraagt weten ook niet meer precies wie hij was, maar vertellen ondertussen wel allerlei verhalen, bijvoorbeeld over Woody Allen die er To Rome with Love (2012) opnam, of over Grisanti’s moeder die uit het raam sprong.

Janzée spreekt met de nonnen van de school waar de foto genomen is, evenals een priester, taxichauffeur, advocaat en arts. B-filmacteur Willy Colombini (Il ritorno di Johnny Texas) komt ook aan het woord. Het lijken willekeurige mensen maar alles komt in de melancholieke finale van de film samen. Gaandeweg ontstaat een ontroerend verhaal over hoe en of wij herinnerd worden, waarbij Janzée terloops ook het alledaagse leven in Trastevere portretteert. Een prettige plek om oud te worden, of je nu volkomen anoniem bent of beroemd.