Voetbal

De gouden jaren van ‘De Lieverdjes’

Foto's Hans Heus

FC Amsterdam ontstond in de zomer van 1972 uit de fusie van de Amsterdamse voetbalclubs Blauw-Wit en DWS, en een jaar later ook De Volewijckers. Onder trainer Pim van de Meent eindigden ‘De Lieverdjes’ in hun eerste seizoen in de eredivisie op de tiende plaats, een jaar later stonden ze in de top-5. Daarna ging het snel bergafwaarts met de club van voorzitter Dingeman ‘Dé’ Stoop. In 1978 degradeerde FC Amsterdam, in 1982 volgde een faillissement. Wat rest zijn de herinneringen, aan bijvoorbeeld de 2-1 overwinning op Internazionale, in San Siro in Milaan, in de tweede ronde van het UEFA Cup-toernooi in oktober 1974. Sportfotograaf Hans Heus was regelmatig te vinden in het Olympisch Stadion bij FC Amsterdam, volgens hem „een gezellige, humoristische ploeg.” Zijn foto's zijn te zien op de expositie ‘FC AMSTERDAM’ bij Piet de Gruyter in Amsterdam.