Vakbond CNV wil rem op arbeidsmigranten

Volgens voorzitter Maurice Limmen moeten werkgevers hun sector aantrekkelijk maken voor Nederlandse werknemers “door het bieden van fatsoenlijke banen”.

De bouwplaats voor het cultuurpaleis Spuiforum in Den Haag. Foto Bart Maat/ANP

CNV wil dat het aantal arbeidsmigranten dat naar Nederland komt wordt ingeperkt. Dit zegt voorzitter Maurice Limmen in een interview met De Telegraaf. Volgens de vakbond zijn er genoeg Nederlandse werknemers om de krapte op de arbeidsmarkt te vullen. CNV vindt dat werkgevers moeten investeren in opleidingen en vaste contracten om Nederlandse werknemers aan te trekken.

In verschillende sectoren is een tekort aan vakmensen, waaronder in de bouw, de ict en de horeca. Volgens Limmen komt dit door onaantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en is het geen oplossing om buitenlandse werknemers naar Nederland te halen. Met zijn oproep hoopt Limmen “een stevig signaal te geven”.

“Maak je sector aantrekkelijk door het bieden van fatsoenlijke banen. Er is een groep van 1,2 miljoen mensen die aangeeft te willen werken, zoals ouderen, arbeidsbeperkten en niet-westerse immigranten.”

Bouwend Nederland: niet zo zwart-wit

Als voorbeeld noemt Limmen de bouw, waar tijdens de crisis duizenden mensen ontslagen werden. Toen de arbeidsmarkt aantrok, konden deze werknemers alleen terugkeren als zzp’er. Ook in de horeca bestaan volgens het CNV “armzalige arbeidsvoorwaarden”. Zo zou er te weinig geld worden besteed aan scholing en ontwikkeling, waardoor er nu te weinig Nederlandse vakmensen zijn. “Boontje komt om zijn loontje. Ga dan nu ook niet jammeren”, zei Limmen tegen De Telegraaf.

Volgens een woordvoerder van brancheorganisatie Bouwend Nederland is de oproep van CNV “te zwart-wit”. “We proberen op allerlei manieren het gat in de arbeidsmarkt te vullen. We willen meer mensen interesseren voor een opleiding in de bouw, maar het duurt even voor dit zijn vruchten afwerpt en we hebben ook op korte termijn medewerkers nodig.” Daarnaast zou arbeidsmigratie maar één van de oplossingen zijn. “We zijn ook continu in gesprek met UWV en kijken bijvoorbeeld of er statushouders met een geschikte opleiding zijn.”

Verontrustende signalen

Ook zou het voor veel werkgevers nog geen optie zijn vaste contracten te bieden. “De bouw is in de crisisjaren diep geraakt en het vet op de botten is nog niet terug. Daarom is het risico bij het aanbieden van vaste contracten te groot.”

NRC interviewde Maurice Limmen, nadat het CNV het overleg met werkgevers had afgebroken. “De werkgevers zetten de polder onder water.”

Of de oproep van Limmen gevolgen zal hebben, is nog hoogst onduidelijk. CNV weigert, net als vakbond FNV, op centraal niveau te vergaderen met de Sociaal Economische Raad (SER) om tot nieuwe afspraken te komen met werkgevers. In een reactie zegt het CNV “continu in gesprek te zijn” met werkgevers. Toch vond de vakbond het nodig de publiciteit op te zoeken, vanwege “verontrustende signalen uit alle sectoren”.

    • Floor Bouma