Tranen vloeien na een frustrerend EK

Vrouwen

Suzanne Schulting gold als een van de favorieten, maar zilver op de 1.000 meter was het maximaal haalbare.

Suzanne Schulting tijdens de finale van de 1.500 meter, met links de Italiaanse Martina Valcepina. Foto Filip Singer/EPA

Op een houten bankje voor de tunnel naar de hal zit zondag een snikkende Suzanne Schulting. Het zijn de frustraties van een heel weekeinde die er opeens even allemaal uit moesten, zegt ze later.

Schulting (20) was vooraf ingeschaald als een van de favorieten bij de vrouwen deze EK, maar stelde teleur. Op de 1.500 meter van zaterdag werd ze vijfde in de finale na een straf, na een race waarin ze „als een idioot” had rondgereden. Op de 500 meter werd ze die dag vroegtijdig uitgeschakeld, waardoor ze een goed klassement kon schudden.

Die dag ging het ook bij haar mis op de relay, waardoor de Nederlandse vrouwen zich niet plaatsten voor de finale. Het Nederlandse relayteam won in Turijn vorig jaar nog brons.

De 1.000 meter van zondag was een opsteker: ze won zilver, achter de latere Europees kampioene (overall) Arianna Fontana. Door haar derde plek in de superfinale dacht ze het eindpodium nog te hebben gehaald, maar ze bleek niet goed naar coach Jeroen Otter te hebben geluisterd en zich te hebben verrekend. Ze werd uiteindelijk vierde in het klassement.

EK met leermomenten

Zo werden deze EK het volgende internationale toernooi vol leermomenten voor Schulting, die na haar knappe derde plek en twee afstandsmedailles op de EK twee jaar terug ondanks haar jonge leeftijd al tot kopvrouw bij de shorttracksters werd gebombardeerd. De EK en WK van vorig jaar waren eveneens wisselvallig.

Yara van Kerkhof (27) zorgde met een persoonlijke primeur voor het andere succes bij de vrouwen. Ze won zaterdag zilver op de 1.500 meter. Dat was voor haar de eerste individuele medaille ooit op een EK of WK. In het klassement eindigde ze als vijfde.

Lara van Ruijven (25), de andere Nederlandse die individueel in actie kwam, werd uiteindelijk achtste.

    • Frank Huiskamp