Thuiskok. Culinaire vossenjacht

Is Amsterdam verloren? Als we de krantenkoppen mogen geloven wel. Er zijn teveel toeristen met rolkoffers, Nutella-winkels verdrijven de lokale middenstand, er is geen huis meer te krijgen, op de Wallen is het een Sodom en Gomorra en de gemeente is niet bereikbaar per mail.

Op culinair gebied kun je echter moeilijk klagen over onze hoofdstad. Er zijn 23 Michelinsterren vergeven in Amsterdam, en elke week openen er ongeveer drie nieuwe restaurants of cafés in de stad. Ook vorige week was het raak, toen restaurant 212 van chefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot - bekend van tweesterrentent Bord’eau - openging.

Naast al die fancy restaurants in Amsterdam zijn er bovendien zat adresjes zijn waar je al jarenlang dezelfde geweldige hap kan halen. Je moet alleen wel even weten waar ze zitten. Wat dat betreft heeft Laura de Grave een ideaal boek gemaakt. Zelf ooit begonnen door dagjes bij restaurants mee te lopen en daarover te schrijven, heeft ze haar kennis over de hoofdstad nu gebundeld in Amsterdam Kookboek. Dertig restaurants, cafés en andere plekjes waar je kunt eten en drinken vertellen hun verhaal, en geven en passant het recept van hun claim to fame. Geheel in Amsterdamse stijl heeft dit boek soms last van een hoog ons-kent-ons-gehalte. Waarom anders mag Leonie ter Veld, een blogger geboren in Drenthe, in dit boek uitleggen hoe je kaas en ham tussen twee boterhammen in een tosti-ijzer stopt en zo een tosti maakt? En dan zijn er nog de foto’s, vaak prachtig, maar soms ook wel met een hoge click-en-like-waarde voor op Instagram.

Gelukkig zijn dat slechts momentopnames en heeft De Grave vooral aandacht voor een kijkje in de keukens van Amsterdamse culi-instituten. Dan is het kookboek op zijn sterkst: wie wil nou niet het recept voor de appeltaart van café Winkel, de gehaktbal van slagerij Louman of de kroketten van patisserie Holtkamp? Naast deze traditionele adresjes is er ook ruimte voor de gastronomische top van onze hoofdstad met recepten van geliefde restaurants als Breda, Rijssel, Ron’s Gastrobar, RIJKS, BAK en Choux. Het knappe is dat De Grave haar kookboek interessant heeft weten te maken voor zowel de bezoekende dagjesmens als de doorgewinterde Amsterdammer. De een kan op culinaire vossenjacht, de ander kan wat leren over het geheim van zijn favoriete kooksmid.