Seksueel misbruik

Modefotografen Mario Testino en Bruce Weber niet meer in Vogue

Condé Nast, een grote Amerikaanse uitgever, schort de samenwerking met modefotografen Mario Testino en Bruce Weber voorlopig op na aanklachten van seksueel misbruik. Vijftien mannelijke modellen zeggen „seksueel uitgebuit” te zijn, zo bericht The New York Times zondag.

Condé Nast opereert wereldwijd, het bekende modeblad Vogue is een van de titels. In een gezamenlijke verklaring zeggen Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour en directeur van Condé Nast Robert A. Sauerberg Jr. de aantijgingen „zeer serieus” te nemen. Vijftien mannelijke modellen die met Testino en Weber samenwerkten, beschuldigen de fotografen van aanranding en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een model beschrijft hoe hij door Weber werd uitgenodigd voor privéontmoetingen waarin hij werd gevraagd ademhalingsoefeningen te doen: „Weber stopte tijdens die oefeningen zijn vingers in mijn mond en raakte mijn genitaliën aan. We hadden geen seks maar aanrakingen en molestatie kwamen wel vaak voor.”

Naast modellen deden ook assistenten tegenover dezelfde krant hun verhaal over het seksueel grensoverschrijdende gedrag van Testino, waar al in de jaren negentig sprake van zou zijn geweest. Zij stelden dat er sprake was geweest van masturbatie. Advocaten van beide fotografen laten weten dat de twee „verbijsterd” en „verrast” zijn door de beschuldigingen.

Naar aanleiding van de rel rond filmproducent Harvey Weinstein zegt Condé Nast al eerder een gedragscode te hebben opgesteld die deze maand van kracht wordt. De uitgeverij werkt niet langer samen met minderjarige modellen, verbiedt fotografen om de studio’s nog langer privé te gebruiken en doet alcoholgebruik tijdens fotoshoots in de ban. Fotoshoots waarbij „seksueel suggestieve poses” moeten worden aangenomen, moeten op voorhand met het model worden besproken.