ÖVP-FPÖ

Demonstraties tegen ‘fascistische en racistische regering’ Oostenrijk

Duizenden mensen hebben zaterdag in Wenen betoogd tegen de nieuwe rechtse regeringscoalitie. Die bestaat uit de conservatieve christen-democratische ÖVP (Oostenrijkse Volkspartij) en de radicaal-rechtse FPÖ (Vrijheidspartij van Oostenrijk). Ze staat onder leiding van de jonge ÖVP-politicus Sebastian Kurz (31). De radicaal-linkse betogers stelden dat de nieuwe regering racistisch en fascistisch is. Het was volgens de politie erg moeilijk om een schatting te geven van het aantal demonstranten. Ze houdt het op 20.000 demonstranten. Donderdag riep de uiterst rechtse Oostenrijkse FPÖ-minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl woede op met een opmerking over het „concentreren op één plek van asielzoekers”. Die term zou te zeer verbonden zijn met de naziterm concentratiekamp. (ANP)