Minstens 38 doden en tientallen gewonden zelfmoordaanslag Bagdad

De aanslagen vonden plaats op een drukke markt bij een centraal plein, waar twee mannen bomgordels tot ontploffing brachten.

Het plein in Bagdad waar de aanslag plaatsvond, wordt afgesloten. Foto Ali Abdul Hassan / AP

Bij een dubbele zelfmoordaanslag in het centrum van Bagdad zijn maandag ten minste 38 mensen om het leven gekomen en 105 mensen gewond geraakt. Dat melden het Iraakse ministerie van Volksgezondheid en de Iraakse politie aan persbureau AP.

De aanslagen vonden plaats tijdens spitsuur op een drukke markt bij een plein in het centrum, bericht AP. Ooggetuigen vertelden dat twee mannen hun bomgordel tot ontploffing brachten vlak bij een groep bouwvakkers. Ambulances haastten zich naar het plein, terwijl veiligheidsdiensten de omgeving afsloten.

Lees meer over de opkomst en ondergang van de terroristische groep IS: Hoe Islamitische Staat weer opstond en weer ondergaat

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar draagt de signatuur van de terroristische groep Islamitische Staat (IS). De explosies leidden tot opschudding onder de bevolking van Bagdad waar het aantal aanslagen de afgelopen periode aanzienlijk is gedaald sinds Irak recent grote delen van het land heroverd heeft op IS. In november vorig jaar werd het laatste grote bolwerk Rawa heroverd, dat ligt in het grensgebied met Syrië.

    • Anouk Eigenraam