Migratie

SP-leider: vluchtelingendeals niet uitsluiten

De SP sluit vluchtelingendeals met Afrikaanse landen niet uit. SP-leider Lilian Marijnissen zei dit weekeinde in de Volkskrant dat het afhangt van „de context” en dat het „idioot” is er principieel tegen te zijn. „In principe wil je natuurlijk dat mensen in de regio worden opgevangen.” Marijnissen zegt een deal met bijvoorbeeld Marokko niet op voorhand uit te sluiten. „Er zijn meerdere varianten mogelijk. We moeten dat goed bekijken.” Ze benadrukt dat het uitmaakt „met welke regering” je zulke afspraken maakt. „Het is heel lastig om daar principieel iets over te zeggen.” In 2016 sloot de EU een overeenkomst met Turkije over de opvang van vluchtelingen, waar de SP tegen stemde. Marijnissen: „Dat ging er over dat we ons afhankelijk maken van een land als Turkije.” (NRC)

    • Belia Heilbron