Kiki Bertens door naar tweede ronde Australian Open

De Amerikaanse tennissters Venus Williams en Sloane Stephens werden zondagnacht uitgeschakeld. Nadal won probleemloos in drie sets.

Bertens juicht tijdens de wedstrijd tegen rivale Bellis.
Bertens juicht tijdens de wedstrijd tegen rivale Bellis. Foto Mark Cristino/EPA

Kiki Bertens is door naar de tweede ronde van de Australian Open. De Nederlandse tennisster won zondagnacht in Melbourne in drie sets van de Amerikaanse Catherine Bellis, van wie ze vorig jaar op Roland Garros nog verloor.

Bellis won de eerste set na meer dan een uur met 6-7, waarna Bertens terugsloeg met twee sets van 6-4 en 6-2. Ze sloeg in totaal acht aces in Melbourne. De wedstrijd werd tijdens de eerste set nog onderbroken door een onvoorziene regenbui.

‘Geen grote dips’

Volgens persbureau ANP is Bertens tevreden met haar optreden. “Het meest blij ben ik met het feit dat ik er op elk moment stond. Ik had niet heel grote dips en was redelijk stabiel.” De tennisster had de afgelopen jaren moeite met de spanning tijdens wedstrijden.

“Nu was er geen paniek. Ik heb mijn eigen keuzes kunnen maken. Ik wist al dat het mentaal een stuk beter ging, dit is wel een bevestiging.”

Het is de tweede keer dat de 26-jarige de tweede ronde van de Australian Open haalt. Ze staat op de 31ste plek op de wereldranglijst.

Williams en Stephens uitgeschakeld

De grootste verrassing zondagnacht kwam toen de Zwitserse Belinda Bencic tennislegende Venus Williams uitschakelde. Waar Williams vorig jaar nog in de finale van Australian Open speelde, verloor zij nu in de eerste ronde na twee sets met 3-6 en 5-7. Haar zus Serena Williams, die de Australian Open vorig jaar won, is dit jaar afwezig. In september beviel ze van een dochter.

Ook US Open-winnares Sloane Stephens wist haar tegenstander niet te verslaan. De 24-jarige verloor in drie sets van de Chinese Shuai Zhang. Sinds Stephens de US Open won in september 2017, heeft ze geen enkele partij meer gewonnen.

Kyrgios en Nadal winnen probleemloos

De Australische Nick Kyrgios, berucht om zijn bad boy-imago, versloeg zijn tegenstander Rogerio Dutra Silva in drie sets (6-1, 6-2, 6-4). Ook landgenoot John Millman is door naar de tweede ronde, hij won in drie sets van de Kroaatse Borna Ćorić.

Publiekstrekker Rafael Nadal won probleemloos in drie sets (driemaal 6-1) van de Dominicaanse Victor Estrella Burgos . Nadal staat sinds augustus weer op nummer één van de wereldranglijst, voor het eerst sinds juli 2014. In 2009 won de Spanjaard de Australian Open. Nadal is de belangrijkste concurrent voor Roger Federer, die gezien wordt als beste tennisser ooit.

    • Floor Bouma