Iconisch autocoureur Dan Gurney (86) overleden

Gurney won in de Formule 1, Indy, Nascar en Le Mans. Hij is ook de uitvinder van het champagnespuiten.

Dan Gurney in zijn Eagle tijdens een Formule 1-race op Zandvoort in 1966. Foto ANP

Autosportgrootheid Dan Gurney is zondag overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Dat hebben zijn nabestaanden bekendgemaakt via zijn raceteam All American Racers, meldt persbureau AP. Gurney is 86 jaar geworden.

Gurney in 1962. Foto AP

Gurney is een van drie coureurs die zowel wedstrijden gewonnen heeft in de Formule 1 als het, met name in de Verenigde Staten populaire, IndyCar en Nascar. Toen hij in 1967 de 24 uur van Le Mans won, spoot hij als eerste een fles champagne leeg. Dat zou traditie worden in de autosport.

“Met een laatste glimlach op zijn knappe gezicht is Dan vlak voor het middaguur het onbekende in gereden”, schreven zijn echtgenote Evi Gurney en andere nabestaanden in een verklaring. “Met het grootste verdriet, met dankbaarheid in ons hart voor de liefde en het plezier dat je ons gegeven hebt tijdens jouw tijd op aarde, zeggen wij: ‘Godspeed‘.”

51 overwinningen

Dan Gurney en zijn teamgenoot A.J. Foyt wonnen in 1967 de 24 uur van Le Mans in de legendarische Ford GT40. Het weekend daarna won hij de Grote Prijs van België in de auto van zijn eigen raceteam, de Eagle. Het is tot op de dag van vandaag de enige in Amerika gebouwde auto die een race heeft gewonnen in de Formule 1.

Gurney reed in zijn loopbaan onder meer in auto’s van Ferrari, Porsche, Brabham, Lotus en McLaren. In zijn vijftienjarige racecarrière, die eindigde in 1970, nam hij deel aan ruim driehonderd races. Meer dan veertig keer startte hij van pole position, 51 keer won hij.

    • Bastiaan Nagtegaal