Hugo Klynstra wil naam en titel van zijn vader: prins Carlos de Bourbon de Parme

Nederland krijgt er de komende weken mogelijk een prins bij. Het gaat om de 20-jarige Hugo Klynstra, een buitenechtelijk kind van prins Carlos, de oudste zoon van prinses Irene. Klynstra vindt dat hij recht heeft op de achternaam en adellijke titels van zijn vader. Hij kreeg daarin eerder al gelijk van de rechtbank. Deze maandag buigt de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Nederland, zich in besloten zitting over de zaak, schrijft de Volkskrant zaterdag.

Klynstra, geboren op 20 januari 1997, is het eerste achterkleinkind van prinses Juliana. Zijn moeder, Brigitte Klynstra, was een alleenstaande vrouw. Prins Carlos heeft nooit ontkend dat hij de vader is, maar gaf na de geboorte aan Klynstra niet te erkennen als zoon. Daardoor is volgens hem geen sprake van een „familierechtelijke betrekking”.

Klynstra eiste in 2015, toen hij volwassen werd, de achternaam en de titel van zijn vader op. Daardoor zou hij lid worden van het Huis Bourbon-Parma, een Italiaanse tak van de Spaanse koninklijke familie. Als de Raad van State zijn eis erkent, wordt zijn titel ‘Zijne Koninklijke Hoogheid prins Carlos Hugo Roderik Sybren de Bourbon de Parme’.

Volgens prins Carlos past de naamswijziging van Klynstra niet binnen de regels van het Huis Bourbon-Parma. De Haagse rechtbank wees dat bezwaar in 2016 af en oordeelde dat Klynstra met recht de naam en titels van zijn vader mag voeren. Kenners verwachten niet dat de Raad van State straks anders oordeelt. Als een meerderjarige zijn naam wil wijzigen, dan mag dat volgens de wet.

Correctie (15 januari 2018): In een eerdere versie van dit artikel stond ten onrechte vermeld dat Brigitte Klynstra in 2010 overleed.

    • Joost Pijpker