‘Groningen vertraagt afhandeling schade niet’

Rutte

Premier Mark Rutte (VVD) heeft „niet willen suggereren” dat het ook aan Groningse bestuurders ligt dat er nog geen nieuw protocol is voor afhandeling van aardbevingsschade. Dat zei de premier zondag in het tv-programma Buitenhof.

Uit Groningen kwam dit weekend kritiek op uitspraken die Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie deed. Het opstellen van het nieuwe schadeprotocol vergt „betrokkenheid en voortvarendheid van alle partijen”, aldus Rutte, „niet alleen van de Rijksoverheid, maar ook van regionale.”

De Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) betitelde dit als „een heel vreemde voorstelling van zaken”. Volgens hem was er sinds de verkiezingen nauwelijks vooruitgang in het overleg tussen provincie en Economische Zaken door de kabinetsformatie.

Rutte erkende bij Buitenhof zondag dat de vertraging rond het schadeprotocol niet aan Groningen ligt. Hij herhaalde dat het nieuwe protocol er binnen enkele weken moet zijn.

De afhandeling van schademeldingen ligt sinds maart vorig jaar stil doordat gaswinner NAM uit de procedure zou stappen. De onderhandelingen over een nieuwe constructie zijn nog niet afgerond, terwijl de schademeldingen bij de overheid blijven binnenkomen. Tussen eind maart en de zware beving van maandag in Zeerijp waren er al ruim 4.000. Daar kwamen afgelopen week nog ruim 2.000 meldingen bij.

Werken bij de NAM pagina 10-11
    • Pim van den Dool