Recensie

Recensie Theater

Kinderentertainment met backstage rode wijn

Jeugdtheater KID. (8+) is een voorstelling met twee kanten: backstage zitten de volwassenen, die een ondersteunende rol vervullen in een schouwspel voor het kinderpubliek. Voor hen wordt een showtje opgevoerd in dierenkostuums.

De voorstelling KID. van het gezelschap BOG.
De voorstelling KID. van het gezelschap BOG. Foto An-Sofie Kesteleyn

Volwassenen kun je wel even alleen laten; kinderen moet je entertainen. Daarom kijken de 18-plussers tegen schotjes aan, terwijl theatergezelschap BOG voor het grut een showtje opvoert. KID. is een volwassenen- en kindervoorstelling (8+) in één: twee kijkervaringen, gescheiden door een houten wandje. De kinderen zitten op een tribune met zicht op het toneel; de volwassenen backstage tussen de attributen en kostuums. Alleen door het geluid kun je gokken, wat zich aan de andere kant afspeelt.

Voor haar eerste jeugdvoorstelling besloot het gezelschap BOG zich meteen goed te verdiepen in haar doelgroep. Het deed onderzoek, bevroeg leden uit beide groepen. Om nu te kunnen uitleggen waarom je nóóit volwassen wilt worden (ze zijn saai en ruiken naar koffie) – of misschien stiekem juist toch (je mag zelf kiezen, hoe laat je naar bed gaat en kunt elke dag ontbijten met chips). De artistiek leider van jeugdtheatergezelschap Artemis, Jetse Batelaan, hielp een handje met de eindregie.

Foto An-Sofie Kesteleyn

Als het kinderpubliek onrustig klaar zit, hijsen acteurs Judith de Joode, Benjamin Moen en Lisa Verbelen zich in dierenkostuums. Ze klimmen over de schutting. Achter de schermen vervult het volwassen ensemble een ondersteunende rol: ze maken muziek met blokfluiten en xylofoons en delen hun spullen, als autosleutels en sigaretten, om te illustreren wat een volwassene bij zich draagt. De kinderen zijn ondertussen getuige van een speels lesje ‘volwassenheid’. Hoe ziet een volwassene eruit (behaard en zweterig) en waarom hebben ze altijd zo’n haast?

Backstage is er rode wijn en (niet zo) functioneel naakt, wanneer de acteurs weer over het wandje klimmen voor een kostuumwissel. Alles staat in dienst van het spektakel aan de kinderkant. Dat maakt KID. een vrolijke voorstelling, waarin we al snel ontdekken dat we aan beide kanten van het schot grinniken om de wereld die BOG schept.