Dode en tientallen gewonden bij aardbeving Peru

Het Amerikaanse geologische instituut gaf een tsunami-alert af voor delen van de Peruaanse en Chileense kust, maar trok dit korte tijd later weer in.

Bij een zware aardbeving op de zeebodem bij Peru zijn zondag langs de Peruaanse kust een dode en ongeveer 65 gewonden gevallen. Eerder meldden de nationale autoriteiten nog een tweede dode, maar dat werd lokaal niet bevestigd. Het epicentrum van de beving bevond zich 56 kilometer uit de kust bij Puerto de Lomas, op een diepte van tientallen kilometers.

De beving had volgens het geofysisch instituut van Peru een kracht van 6,7, maar volgens het Amerikaanse geologische instituut USGS een kracht van 7,1. Het Amerikaanse tsunami waarschuwingscentrum voor de Pacific gaf ook een tsunami-alert af voor bepaalde delen van de Peruaanse en Chileens kust, maar trok deze korte tijd later weer in. De autoriteiten in Peru meldden dat er geen gevaar voor een vloedgolf was.

Een kaart van het Amerikaanse Geological Survey (USGS) met daarop het epicentrum van de aardbeving. Foto USGS/AP

Door de kracht van de beving kwam in het plaatsje Yauca, niet ver van de kust, een 55-jarige man om het leven die werd geraakt door een steen, meldt Reuters.

Twitter avatar ALERTADESISMO ALERTA DE EMERGENCIA Vídeo terremoto en Perú magnitud 7.2 https://t.co/J9ARUUDZyW

De meeste gewonden vielen in de kustplaats Chala. Ook stortte een klein aantal panden in, raakten huizen beschadigd en werden wegen geblokkeerd als gevolg van de beving. Verschillende dorpen zijn zonder elektriciteit komen te zitten.

President Pablo Kuczynski heeft met eigen ogen de schade opgenomen in de stadjes Chala en Acari. Hij laat volgens Reuters weten dat er zo’n honderd huizen zijn ingestort:

“We gaan alles erheen sturen wat nodig is, waaronder tenten voor de mensen van wie de huizen zijn ingestort.”

De regering gaat de noodtoestand uitroepen in het gebied om wegen en huizen sneller te kunnen repareren.

De beving komt vier dagen voordat paus Franciscus aankomt in Peru voor een bezoek. Hij werd ook in het noorden van Chili gevoeld, maar was daar niet krachtig genoeg om schade te veroorzaken.

    • Anouk Eigenraam
    • Arjan Meesterburrie