Recensie

Recensie

Zonnepanelen voor de wijn

leest over CO2-neutrale wijndomeinen.

In 2010 interviewde ik Miguel Torres senior, eigenaar en naamgever van wereldmerk Torres dat rood, wit en rosé produceert in Spanje, de Verenigde Staten en Chili. Destijds sprak ik met hem over klimaatverandering, de invloed daarvan op de wijnwereld, en vooral over welke voorzorgsmaatregelen hij treft.

Om zijn eigen belangen veilig te stellen, had hij toen in de Pyreneeën al wijngaarden op 900 meter hoogte aangeplant waar het beduidend koeler is. „Dit zou over een jaar of veertig wel eens de ideale plek om wijn te verbouwen kunnen worden”, zei hij. Ook werd er grond aangekocht op 1.200 meter. Nog ongeschikt omdat de wijnranken in de lente door de vorst zullen sneuvelen, „maar over twintig, misschien dertig jaar niet meer…” Bovendien liet Torres in zijn proefstation in Pacs de invloed van de klimaatverandering op de groei van druiven nabootsen. Wat gebeurt er met het genetisch materiaal als de temperatuur straks drie graden hoger komt te liggen? Welke druiven presteren dan nog wel en welke niet meer?

Torres neemt niet alleen zijn verantwoordelijkheid voor de toekomstige wijndrinker. Ook Moeder Aarde werd niet vergeten. Toen sprak Torres de hoop uit om de CO2-uitstoot van zijn bedrijf over tien jaar met 20 procent teruggebracht te hebben. Daartoe had hij 12.000 vierkante meter zonnepanelen laten plaatsen, werd zijn hele wagenpark hybride en werden bij een aantal bodega’s zeewierfilters ingezet om de vrijkomende CO2-uitstoot op te vangen. Vervolgens werd het zeewier na gebruik weer verwerkt tot biobrandstof voor de tractoren.

Inmiddels etaleert hij een nog grotere ambitie. In een recent artikel in het Britse wijnblad Decanter las ik over zijn wens om tussen nu en 15 jaar al zijn wijndomeinen volledig CO2-neutraal te laten functioneren. Een kapitaalintensieve inspanning waarvoor hij jaarlijks 11 procent van de winst gebruikt. Torres is met name geïnteresseerd in het opvangen van koolstofemissies, de opslag ervan en de mogelijkheid om het om te zetten in energie. In zijn winery in Penedès is ondertussen een biomassaketel in gebruik genomen, waardoor de CO2-uitstoot op jaarbasis al met 1300 ton wordt teruggebracht. Laten we er eentje op drinken.