Verkiezingen

Oud-VVD-wethouder Geert Dales duwt lijst 50Plus

Oud-VVD-wethouder Geert Dales wordt lijstduwer voor 50Plus bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Dales is in Amsterdam vooral bekend om de financiële problemen rondom de Noord/Zuidlijn; als wethouder was hij verantwoordelijk voor de aanbesteding van de metrolijn.

Dales zat van 1998 tot 2002 namens de VVD in de gemeenteraad. Hij is niet van plan opnieuw een raadszetel te gaan innemen, zegt hij. Zijn notering als nummer 15 op de lijst van 50Plus is „een sympathiebetuiging”.

50Plus, dat voor het eerst aan de verkiezingen in Amsterdam deelneemt, presenteerde vrijdag zijn kandidaten. Lijsttrekker in Amsterdam wordt Ellen Schutten (51). Zij is casting director bij mediabedrijf Talpa. Nummer twee is ex-VVD’er Caroline Vonhoff. Deze jurist was begin jaren negentig kortstondig raadslid in Amsterdam namens de partij van haar vader – VVD-prominent Henk Vonhoff. Via de Libertarische Partij kwam ze onlangs bij 50Plus. Ook op de lijst staat Metje Blaak, voormalig prostituee en publicist. Vonhoff noch Blaak voldoet aan de interne 50Plus-regel dat kandidaten minstens een jaar lid moeten zijn van de partij. Het partijbestuur heeft hun dispensatie verleend.