Brieven

Tabaksindustrie

Belangenverstrengeling

Hoe is het mogelijk dat de Universiteit Utrecht haar reputatie zó te grabbel gooit? Hoogleraar Europees strafrecht John Vervaele wil onderzoek doen naar tabakssmokkel en krijgt daarvoor 360.000 euro subsidie van tabaksfabrikant Philip Morris (Woede over subsidie tabaksindustrie, 11/1). De Nederlandse Vereniging voor Oncologie wijst erop dat roken in Nederland jaarlijks 20.000 doden veroorzaakt, en ook KWF Kankerbestrijding protesteert heftig tegen het accepteren van deze subsidie.

Maar het College van Bestuur van de universiteit weet van geen wijken. „Wetenschappelijke onafhankelijkheid en integriteit van het onderzoek zijn gewaarborgd”, zo schrijft het bestuur. Hoe naïef kan men zijn? Verhoging van de accijnzen op tabak is bewezen effectief bij het bestrijden van roken en dus van kanker, maar Philip Morris blijft er op hameren dat het illegale smokkel in de hand werkt. Dus wat gaat er gebeuren? Als Vervaele ook maar de geringste toename van smokkel door accijnsverhoging vaststelt, dan zal dat maximaal worden uitvergroot om die accijnsverhoging tegen te gaan. En vindt hij geen invloed, dan verdwijnt het onderzoek in een la. Een schoolvoorbeeld van belangenverstrengeling, waardoor de uitkomsten van het voorgenomen onderzoek al bij voorbaat niet serieus genomen kunnen worden.

Het is werkelijk onbegrijpelijk dat de Universiteit van Utrecht zich op die manier voor het karretje van Philip Morris laat spannen.

    • Norbert Vogel