SP: vluchtelingendeals niet uitsluiten

SP-leider Lilian Marijnissen zegt in een interview met De Volkskrant dat het “idioot” is om er principieel op tegen te zijn.

Foto Bart Maat/ANP

De SP sluit vluchtelingendeals met Afrikaanse landen niet uit. SP-leider Lilian Marijnissen zegt in een interview met De Volkskrant dat het afhangt van “de context van de deal”. Ze noemt het “idioot” om er principieel op tegen te zijn. “In principe wil je natuurlijk dat mensen in de regio worden opgevangen”. Eerder stemde de partij nog tegen een vluchtelingendeal met Turkije.

Ze zegt een deal met bijvoorbeeld Marokko niet op voorhand uit te sluiten. “Er zijn meerdere varianten mogelijk. We moeten dat goed bekijken.” Ze benadrukt dat het uitmaakt “met welke regering” je zo’n deal sluit. “Het is heel lastig om daar principieel iets over te zeggen.”

Turkijedeal

In 2016 sloot de Europese Unie een deal met Turkije over de opvang van vluchtelingen. “Die Turkijedeal is iets waar we nu in zitten,” zegt Marijnissen nu. Destijds had de partij veel kritiek op de afspraak en stemde tegen. “Dat ging er over dat we ons afhankelijk maken van een land als Turkije.”

Lees ook: Vijf gevolgen van de Turkijedeal

Emile Roemer noemde de deal destijds “smerig” en zei in de Kamer dat de afspraak was gemaakt met “het mes op de keel”.

“Europa maakt 6 miljard euro over en de onderhandelingen over de toetreding bij Europa worden heropend. En dat terwijl er geen duidelijkheid is wanneer en hoe Turkije vluchtelingen op een fatsoenlijke manier worden opgevangen en mensenrechten worden gerespecteerd.”

    • Belia Heilbron