Sint-Maarten krijgt interim-regering

Maandag wordt de interim-regering beëdigd. Op 26 februari zijn er verkiezingen.

Het dagelijkse leven wordt weer opgepakt in de straten van Philipsburg op het eiland Sint Maarten, na de orkaan Irma. Foto Robin Utrecht/ANP

De formatie van een interim-regering op Sint Maarten is afgerond. Dat heeft de gouverneur van het eiland Eugene Holiday vrijdag bekendgemaakt. De nieuwe tijdelijke regering wordt maandag beëdigd. Op 26 februari zijn er vervroegde verkiezingen.

Volgens de gouverneur wordt de regering gevormd door ministers die prioriteit geven aan onder meer de wederopbouw van het eiland, de afspraak met Nederland over financiële hulp en het afronden van de begroting voor 2018. Leona Marlin-Romeo wordt premier.

Voorwaarden hulpgeld

De vorige regering onder leiding van William Marlin werd begin november weggestuurd door het parlement. Aanleiding was het verzet van Marlin tegen de voorwaarden die Nederland had gesteld aan financiële hulp.

Nederland stelde na orkaan Irma een hulpfonds met 550 miljoen euro beschikbaar voor de wederopbouw van het eiland en verbond hieraan een aantal voorwaarden. Zo moest Sint-Maarten een Integriteitskamer oprichten om corruptie tegen te gaan en wilde Nederland een grotere rol bij de grensbewaking.

Marlin verzette zich tegen hiertegen. Zo zei hij dat een Integriteitskamer de “vrijheid van de inwoners van Sint Maarten” zou schenden en wilde hij niet dat de Nederlandse marechaussee de grensbewaking zou versterken.

Lees ook de reportage: ‘Wederopbouw Sint-Maarten? Dat duurt twee jaar’

Uiteindelijk stemde het parlement na het vertrek van Marlin in met de oprichting van een Integriteitskamer. Kort hierna stelde Nederland een deel van het hulpgeld beschikbaar voor “projecten die snel kunnen beginnen en direct effect hebben op de bevolking”, aldus staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA).

Een eerdere kandidaat voor het tijdelijke premierschap, het Statenlid Franklin Meyers (UP-partij), had zich teruggetrokken nadat er tijdens de integriteitsscreening door de nationale veiligheidsdienst bezwaren naar voren waren gekomen. De broer van Meyers staat voor de rechter wegens aanklachten rond zijn bordeel. Hij wordt onder meer verdacht van mensenhandel.

Lees ook ons interview met de vorige premier Marlin: ‘Mariniers deden niks bij plunderingen’

Ophef

De komende interim-minister van justitie, Cornelius De Weever, kwam in het verleden in botsing met het Nederlandse Tweede Kamerlid André Bosman (VVD). Toen De Weever in 2014 overstapte van de Democratische Partij naar de Verenigde Volkspartij (UP), de partijen die deze maand zijn gefuseerd, zei Bosman in De Telegraaf dat De Weever daarvoor “gewoon betaald” werd. Naar aanleiding van een rechtszaak over stemfraude had accountant PWC destijds geconcludeerd dat er sprake was van grote integriteitsschendingen in het bestuur van Sint-Maarten.

De Weever spande een kort geding tegen Bosman aan – De Weever zou na zijn politieke overstap en de beschuldiging van omkoping op Sint-Maarten bedreigd zijn en het advies van de politie hebben gekregen een kogelvrij vest te dragen, staat in de uitspraak. Maar de Nederlandse voorzieningenrechter oordeelde in 2015 dat de uitspraken van Kamerlid Bosman onrechtmatig waren, omdat er niet genoeg bewijs voor was. Bosman zei destijds dat hij ongenuanceerd geciteerd was. Hij hoefde zijn uitlatingen echter niet te rectificeren en geen schadevergoeding aan De Weever te betalen, omdat de uitspraken niet meer in media waren herhaald.

De Weever is vooralsnog ook verantwoordelijk voor toerisme, economische zaken, transport en telecommunicatie, totdat deze beleidsterreinen ook bij een interim-minister zijn omgebracht.

    • Belia Heilbron
    • Eppo König