SerVies

Eten van een bord, of drinken uit een kopje is eigenlijk net zo intiem als ademen, bedachten Iris de Kievith en Annemarie Piscaer. Dat maakt een glazuurlaag van fijnstof een mooie én laagdrempelige manier om het bewustzijn over luchtvervuiling te vergroten.

Dat we in Rotterdam vervuilde lucht inademen werd architect Iris de Kievith (46) pas echt duidelijk als ze terug kwam van vakantie. „Zodra we terugkwamen was ineens iedereen ziek of aan het hoesten. De laatste keer viel dat toevallig samen met een campagne van Milieudefensie over de schrikbarende luchtkwaliteit in Rotterdam. Ik heb zelf een enorme hekel aan roken en ineens ontdekte ik dat ik onbewust zeven sigaretten per dag rook.” Op dat moment was ze als hobby bezig met keramiek. Zo ontstond samen met ontwerper Annemarie Piscaer het idee om fijnstof in het glazuur van servies te verwerken. Citylab stak geld in het idee. „We zaten allebei in Stadslab Luchtkwaliteit en zij hield zich al bezig met hergebruik van stoffen. Eten van een bord, of drinken uit een kopje is eigenlijk net zo intiem als ademen, bedachten we.”

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vroegen ze een lijst op van de stoffen die in Rotterdam zoal in de lucht te vinden zijn. „Daarmee zijn we naar het Europees Keramisch Werk Centrum in Tilburg gegaan. Zij herkenden veel bestanddelen waar ze mee werken, zoals silicium, wat in de vorm van zand een basisingrediënt van glazuur is.” Hierna zijn ze begonnen met het testen van verschillende stoffen op porselein. „Je ziet dat fijnstof van zichzelf gaat glimmen als het wordt verhit, omdat er zanddeeltjes inzitten.”

Het ‘SerVies’ moet mensen op een laagdrempelige en aansprekende manier bewust maken van luchtvervuiling. „Daarom willen we werken met betekenisvolle hoeveelheden, zoals de hele gram fijnstof die je in Rotterdam inademt in tien jaar tijd waardoor je gemiddeld anderhalf jaar korter leeft.” Binnenkort gaan ze aan de slag in hun werkplaats in het BlueCity Lab. In december moeten de eerste prototypes klaar zijn, daarna kan de productie van start gaan. „Vanaf april gaan we in de straten met de ergste luchtvervuiling fijnstof verzamelen met een voorjaarsschoonmaak en kunnen mensen servies verdienen. Want uiteindelijk maken ervaringen meer indruk dan feiten.”