Overnamebod

Brits moederbedrijf Fokker belandt in overnamestrijd

Het Britse industrieconcern GKN, het moederbedrijf van Fokker, heeft een overnamebod afgeslagen van het eveneens Britse Melrose Industries van omgerekend zo’n 8 miljard euro. Dat heeft GKN vrijdag bekendgemaakt. Het bedrijf spreekt van een „ongevraagd” bod dat de waarde van GKN en de toekomstpotentie „onderwaardeert”.

Melrose Industries – bedrijfsslogan ‘buy, improve, sell’ – is gespecialiseerd in het opkopen van bedrijven in de problemen. GKN (58.000 werknemers) voldoet aan dat profiel. Het is een toeleverancier voor de auto- en luchtvaartindustrie. In 2015 kocht het voor 700 miljoen euro het Nederlandse Fokker Technologies, dat toen wereldwijd 5.000 werknemers telde.

GKN heeft een zwaar jaar achter de rug, onder meer vanwege tegenvallende resultaten bij de Amerikaanse luchtvaarttak. Topman Kevin Cummings werd op straat gezet. Anne Stevens, die hem deze week officieel opvolgde, heeft meteen een overnamestrijd op haar bord. Beleggers lijken het ‘nee’ van haar en de rest van het GKN-bestuur namelijk niet te slikken. Het aandeel steeg vrijdag met een kwart naar een recordkoers van meer dan 4 pond. De koers van Melrose steeg eveneens, met zo’n 7 procent. Omdat het overnamebod deels in aandelen is, nam ook het bod in waarde toe. (NRC)