Knegt Europees kampioen op 500 en 1.500 meter, zilver Van Kerkhof

Sjinkie Knegt legde met zijn twee afstandstitels een goede basis voor een derde Europese allroundtitel shorttrack.

Sjinkie Knegt tijdens de finale van de 1.500 meter op de EK in Dresden.
Sjinkie Knegt tijdens de finale van de 1.500 meter op de EK in Dresden. Foto Filip Singer/EPA

Sjinkie Knegt is zaterdag in Dresden Europees kampioen op de 500 en 1.500 meter geworden. Hij is daardoor ook onderweg naar een derde Europese (allround)titel shorttrack, na 2012 en 2015.

Hij bevestigde in de finales van beide afstanden zijn status als een van de topfavorieten voor de eindzege. Twee van zijn voornaamste concurrenten na het afzeggen van de Hongaarse broers Shaoang en Sandor Liu, de Russen Viktor An en Semjon Jelistratov (winnaar EK vorig jaar), verspeelden beide op één afstand belangrijke punten. An won zilver op de 500 meter, maar werd in de halve finales van de 1.500 vroegtijdig uitgeschakeld, Jelistratov won zilver op de 1.500 meter, maar gebeurde hetzelfde als An op de 500 meter.

Lees ook: Nederlanders houden na voorrondes veel kansen op succes.

Knegt heeft in het klassement nu een voorsprong van 47 punten op zowel Jelistratov als An. Itzhak de Laat staat op plek negen.

Knegt plaatste zich met het relayteam zaterdag ook voor de finale. Die wordt zondag verreden. Nederland is daarop regerend Europees en wereldkampioen.

Primeur Van Kerkhof met zilver

Kersvers Nederlands kampioen Yara van Kerkhof pakte voor het eerst individueel een medaille op een groot internationaal eindtoernooi. Op de 1.500 meter won ze zilver. Ze eindigde als derde, maar profiteerde van een straf voor Suzanne Schulting. Het goud op de afstand ging naar de Italiaanse Martina Valcepina.

Ook teleurstellingen

Waar Knegt eigenhandig zorgde voor een uitstekende eerste finaledag bij de mannen, was er bij de vrouwen naast de medaille voor Van Kerkhof vooral teleurstelling. Suzanne Schulting, vooraf toch een van de favorieten voor de eindzege, kreeg een straf in de finale van de 1.500 meter en werd op de 500 meter in de halve finale uitgeschakeld.

Het was ook Schulting die de uitschakeling van de Nederlandse vrouwen op de relay inluidde met een misstap. Die volgde op een merkwaardige val op het middenterrein, waar de drie andere leden van het team wachten om elkaar af te lossen. Ze botste tegen een Française. Daarbij zou volgens Schulting mogelijk haar schaats zijn beschadigd. Nederland won vorig jaar op de EK nog brons op de relay.

Op de 500 meter miste Lara van Ruijven een bronzen medaille na een straf. Het goud ging ook op deze afstand naar de Italiaanse Valcepina. Zij leidt in het klassement. Yara van Kerkhof is daarin de beste Nederlandse, op plek drie. Schulting staat zesde, Van Ruijven achtste.

Opzet EK

In het shorttrack zijn op Europese en wereldkampioenschappen zowel afstandstitels te verdienen als een overall-titel. Het is een combinatie van een afstandskampioenschap en een allroundkampioenschap. Op elke afstand zijn punten te verdienen, het dubbele aantal in de superfinale (3.000 meter bij vrouwen, 5.000 meter bij mannen), voor het eindklassement.

Daan Breeuwsma is een teamplayer en gespecialiseerd in de relay, Voor het eerst plaatste hij zich individueel voor de Spelen. „Het kwam er nooit uit.”.
    • Frank Huiskamp