Podcast

Haagse Zaken #17: Benoeming van burgemeesters en de tanende macht van de Kroon

De Tweede Kamer stemt over het schrappen van de benoeming van burgemeesters door de Kroon uit de Grondwet – een langgekoesterde, en vooralsnog onvervulde, wens van D66. De laatste poging hiertoe resulteerde in de Nacht van Van Thijn, waarna toenmalig Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing Thom de Graaf besloot af te treden. Nu, dertien jaar na dato, reconstrueert de Haagse redactie de gebeurtenissen die leidden tot de komende stemming.

Wat ziet D66 precies in een gekozen burgemeester? En hoe groot is de kans op een herhaling van de Nacht van Van Thijn? Je hoort het in weer een nieuwe aflevering van Haagse Zaken, waarin redacteur Pim van den Dool en René Moerland, chef van de Haagse redactie, onder leiding van Lamyae Aharouay de politieke week bespreken.

Luister ook naar de vorige aflevering van Haagse Zaken: Dit is waar je in politiek jaar 2018 op moet letten.

Productie Mirjam van Zuidam.

    • Lamyae Aharouay
    • Pim van den Dool
    • René Moerland