Gemeenteraad

Herdenking voor overleden D66-raadslid Eeuwijk

Het Rotterdamse college van b en w en de gemeenteraad hebben afgelopen donderdag een herdenking gehouden voor raadslid Gerda Eeuwijk tijdens een bijzondere raadsvergadering. De 68-jarige vicefractievoorzitter van D66 overleed onverwachts in de nacht van zondag op maandag 8 januari. Eeuwijk werd in 2014 met voorkeursstemmen gekozen en was voorzitter van de raadscommissie economie, haven, mobiliteit en duurzaamheid. In 2006 was ze lijsttrekker voor de partij in de toenmalige deelgemeente Rotterdam Centrum.

Burgemeester Aboutaleb noemde haar een „zeer actief en levendig raadslid” dat meer had met „inhoud dan met vorm”. Gespannen insprekers in de raad kregen van Eeuwijk „een glaasje water en een koekje”, herinnerde Aboutaleb zich.

D66-fractievoorzitter Samuel Schampers riep alle fracties op om politiek te bedrijven zoals Eeuwijk door „over ideologische verschillen heen te kijken” en om open te blijven staan voor goede ideeën. Hij noemde Eeuwijk ook een wat „a-typische D66’er” die jaagde, een groot fan was van defensie en voor dat ze een Tesla had in een Jaguar reed. Eeuwijk werd in 2001 benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau.

    • Eppo König