Prins Carlos naar hoogste rechter om zoon titel te ontzeggen

De 20-jarige Hugo Klynstra is een buitenechtelijk kind van prins Carlos, de oudste zoon van prinses Irene. Hij wil nu diens achternaam en adellijke titels.

Prins Carlos de Bourbon de Parme, vader van Hugo Klynstra, tijdens een bijeenkomst in 2014.
Prins Carlos de Bourbon de Parme, vader van Hugo Klynstra, tijdens een bijeenkomst in 2014. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Nederland krijgt er de komende weken mogelijk een nieuwe prins bij. Het gaat om de 20-jarige Hugo Klynstra, een buitenechtelijk kind van prins Carlos, de oudste zoon van prinses Irene. Klynstra vindt dat hij recht heeft op de achternaam en de adellijke titels van zijn vader en kreeg daarin eerder al gelijk van de rechtbank. Op maandag buigt de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Nederland, zich over de zaak, schrijft de Volkskrant zaterdag.

Met zijn 20 jaar is Klynstra, geboren op 20 januari 1997, het eerste achterkleinkind van prinses Juliana. Hij is kind van een alleenstaande moeder, Brigitte Klynstra. Prins Carlos heeft nooit ontkend dat hij de vader is, maar gaf kort na de geboorte aan Klynstra niet te erkennen als zoon, waardoor volgens hem geen sprake is van een “familierechtelijke betrekking”.

Zodra Klynstra in 2015 volwassen wordt, doet hij waarvoor kenners al jarenlang waarschuwen: hij eist de achternaam en de titel van zijn vader op. Als hij gelijk krijgt, wordt Klynstra lid van het Huis Bourbon-Parma, een Italiaanse tak van de Spaanse koninklijke familie. Zijn volledige titel wordt dan Zijne Koninklijke Hoogheid prins Carlos Hugo Roderik Sybren de Bourbon de Parme.

Achter gesloten deuren

De eis van Klynstra stuit op bezwaar van prins Carlos. In een procedure bij de rechtbank in Den Haag stelt hij dat de naamswijziging van Klynstra niet past binnen de regels van het Huis Bourbon-Parma. De rechter geeft hem in 2016 ongelijk en oordeelt dat Klynstra met recht de naam en titels van zijn vader mag voeren.

Prins Carlos hoopt daarom nu dat de Raad van State anders oordeelt. Volgens kenners is dat echter niet heel waarschijnlijk, schrijft de Volkskrant. Als een meerderjarige zijn naam wil wijzigen, dan mag dat volgens de wet. De zitting bij de Raad van State wordt volgens de krant achter gesloten deuren behandeld. De uitspraak, die in principe binnen zes weken volgt, wordt wel openbaar gemaakt.

Correctie (15 januari 2018): In een eerdere versie van dit artikel stond ten onrechte vermeld dat Brigitte Klynstra in 2010 overleed.

    • Joost Pijpker