Pete Hoekstra

Ambassadeur VS: uitspraken over Nederland waren ‘fout’

De nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, neemt zijn uitspraken over in Nederland bestaande „no-go areas” en politici die zouden worden „verbrand” alsnog terug. In De Telegraaf zei Hoekstra vrijdag dat dit een „verkeerde stelling” is die „gewoon fout was”.

Tijdens een ontmoeting met de pers op woensdag was Hoekstra nog niet zover. Hij weigerde toen ondanks herhaalde vragen op zijn uitspraken terug te komen.

De foute voorstelling van zaken waar Hoekstra geen afstand van wilde nemen, kreeg de afgelopen dagen ook veel aandacht in Amerikaanse media. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken distantieerde zich vervolgens van de uitspraken die Hoekstra in 2015 over Nederland had gedaan op een conferentie. Volgens de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Steve Goldstein, gaven de opmerkingen niet de visie van het ministerie weer.

Het lijkt erop dat Hoekstra na zijn ongelukkige debuut voor de Nederlandse pers vanuit Washington onder druk is gezet zijn uitspraken ruimhartig terug te nemen. Goldstein zei donderdag tijdens een persbijeenkomst in Washington Hoekstra te hebben geadviseerd altijd antwoord te geven op vragen van journalisten.

    • Freek Schravesande